Herken je dat? Je weet uit theorie en eerdere ervaringen dat baby’s echt veel kunnen en doen. Dat is een kwestie van goed observeren, dan zie je wat zo’n jong kind allemaal door heeft.

Toch blijft het me verbazen.

Wat er deze week gebeurde:

Ik zette muziek aan van Krulmuziek, dat is klassieke muziek voor kinderen met allerlei bewegingsspelletjes. Drie baby’s begonnen direct heen en weer te wiebelen, heel bewust. Met een grote lach en met zo’n blije blik. Waarom deden ze dit?

Vorige week gebruikte ik ook muziek van Krulmuziek, dus precies diezelfde klank van viool, altviool en cello. Toen draaide ik ‘Grote klokken zeggen bim-bam’ en gingen we… jawel, heen en weer wiebelen op de muziek. Dit was andere muziek, maar wel dezelfde klank. Na slechts een paar tonen herkenden ze het niet alleen, nee, ze handelden er ook naar. Wanneer je weet dat jonge kinderen altijd even de tijd nodig hebben om fysiek te reageren, dan was dit dus verbazingwekkend snel.

Voor de zekerheid heb ik het nog nagevraagd: Niemand heeft deze muziek gebruikt deze week bij de kinderen? Nee… niemand. Het was echt van die 2 minuten muziek een week geleden.

Dankzij onderzoek van Henkjan Honing, ruim 10 jaar geleden, weten we dat baby’s al vanaf het begin een perfect muzikaal gehoor hebben. We worden dus muzikaal geboren. Niet zo gek, want de klankonderscheiding hebben we nodig om taal te snappen.

Maar wanneer je zó mooi, zó direct het bewijs weer eens in de praktijk ziet, ja, dat blijft ontroeren.
Je snapt dat ik hierna heel snel ‘Grote klokken zeggen bim-bam’ heb gespeeld met ze.