Workshops

Op zoek naar een muzikale workshop van een paar uur, dagdeel of hele dag?

Het Muziekkwartier biedt diverse creatieve en muzikale workshops, om de kennis van de pedagogisch professional te verbreden. De workshops kunnen online of op locatie verzorgd worden en zijn op verzoek in te plannen.

Alle prijzen zijn exclusief reiskosten. In overleg zijn er ook andere invullingen van de tijd, of een verdeling in meerdere workshops mogelijk.

Sommige workshops zijn voor een specifieke doelgroep. Een workshop kan inhoudelijk op verzoek aangepast worden voor jullie doelgroep.

Heb je een abonnement van Het Muziekkwartier? Dan kun je vanaf het tweede jaar jaarlijks gratis een workshop online volgen. 

Workshop: Er zit muziek in mijn boek

Workshop voor voorlezers

Voor wie?
Medewerkers in de voorschoolse kinderopvang en peuterspeelzaal, gastouders, kleuterleerkrachten.
De workshop is gericht op het werken met baby, dreumes, peuter, peuterplus en/of kleuter. Ook ideaal ter voorbereiding op de Nationale Voorleesdagen, zoals met het prentenboek van het jaar of een ander boek uit de top tien.

Voorlezen is een feestje! Zeker met de muzikale handvatten die je krijgt aangereikt tijdens deze interactieve workshop. In deze praktische sessie worden voorlezen en muziek bij elkaar gebracht. Het is een krachtige combinatie, omdat het de taal-en spraakontwikkeling verder versterkt. Met liedjes worden prenten verder tot leven gebracht, wordt de fantasie verder aangesproken en is herhaling een heel natuurlijk gegeven.
Er zit muziek in mijn boek gaat ook over muzikale snacks, mondmotoriek, kiekeboe spelen, ontdekken en veel humor. Er ontstaat een dynamiek door deze manier van voorlezen bij de kinderen en de voorlezer. Inspiratie voor de allerkleinsten tot extra uitdaging en verdieping voor de oudere kinderen.De workshop is praktisch van aard: er worden voorbeelden gegeven -bijvoorbeeld met een boek naar keuze zoals het prentenboek van het jaar- en samen ontdekken de deelnemers hoe ze deze creatieve muzikale manier van spelen met prentenboeken zelf kunnen toepassen. Als vanzelf komt de theorie aan bod waarom het een fijne en krachtige wijze is om muziek en voorlezen samen te brengen.Doel is om vol inspiratie en met een grote glimlach de workshop te eindigen!

Workshop: Van zingen naar spreken

Door deze aanpak ging het kindje dat nooit zo talig is wél meezingen. Hij begreep ook werkelijk waar het over ging en had er nog plezier in ook.

Voor wie?
Medewerkers in de voorschoolse kinderopvang en peuterspeelzaal, gastouders, kleuterleerkrachten.
De workshop is gericht op het werken met baby, dreumes, peuter, peuterplus en/of  kleuter, in het bijzonder VVE en logopedisten.

Muziek stimuleert de spraak en het taalbegrip, maar de meesten weten niet hoe dit toe te passen. Daar is namelijk meer voor nodig dan alleen het zingen van een liedje. Je leert in deze workshop hoe het zit met muziek en het brein, waardoor de taal gestimuleerd wordt. We oefenen hoe je speels met liedjes kunt omgaan waardoor de kinderen al van zeer jongs af aan zélf actief gaan zingen. Het allermooiste is het moment waarop ze creatief gaan spelen met de woorden en klanken, want vooral dan komt de taal tot leven.
Het draait allemaal om spelen: spelen met klanken, spelen met begrippen en spelen met je stem zelf, om een gezonde stemontwikkeling te stimuleren. Je moet immers je hele leven nog met je stem doen!

Workshop: De Muziekhoek

Leer hoe je je muziekhoek het beste kunt inrichten om muzikaal en sociaal spel te stimuleren.

Voor wie?
Medewerkers in de voorschoolse kinderopvang en peuterspeelzaal, gastouders, kleuterleerkrachten.
De workshop is gericht op het werken met baby, dreumes, peuter, peuterplus en/of kleuter.

Een muziekhoek is een uitnodiging aan kinderen om sensorische experimenten aan te gaan met muzikale materialen. Het muzikale spel daagt creatief uit. Doordat kinderen samen in de hoek, op een mat of in een box spelen met klanken en muzikaal materiaal gaan ze als vanzelf samen het spel uitvoeren. Daarbij hebben de keuzes die je maakt bij het samenstellen van de hoek veel invloed.

In deze workshop leer je hoe je jouw muziekhoek het beste kunt inrichten, zodat het de kinderen stimuleert, waarbij ze vanuit het vrije experimentele spel vanzelf samen gaan werken en hun creativiteit de ruimte geven. Wees in ieder geval niet bang voor teveel geluidsoverlast, ook dat onderwerp komt aan bod.

Workshop: Ukelele leren spelen als pedagogisch professional

Hoe iedereen met deze aanpak live muziekinstrumenten zoals de ukelele kan leren toepassen tijdens het interactieve muziekspel met jonge kinderen

Voor wie?
Medewerkers in de voorschoolse kinderopvang en peuterspeelzaal, gastouders, kleuterleerkrachten.

Duur:
Basisworkshop 90 minuten, uitbreiding live of online mogelijk voor meer implementatie en diepgang.

Het bespelen van sommige muziekinstrumenten blijkt eenvoudiger dan velen denken. Er zijn muziekinstrumenten die je met een andere kijk heel creatief kunt toepassen tijdens je Muziekkwartier. Veel gaat op gevoel, maar de praktische tips die je krijgt kun je bij veel momenten toepassen.

De workshop kan over alleen de ukelele gaan (een klein viersnarig instrument), of juist over allerlei instrumenten: Denk aan een bongo’s, kalimba of klokkenspel, maar ook piano of een fluit. We doen niet aan noten lezen, tenzij je dat zelf wilt. Wat we wel doen is het muzikale spel van de kinderen ondersteunen met klanken en begeleidingen. Het geluid van muziekinstrumenten geven een impuls aan bewegingen, de kinderen zullen er vol van genieten. Het voegt echt iets bijzonders toe.

Workshop: Mini-Muziektheater

Met grote ogen kijkt de kleine dreumes naar de bewegende beer. De muziek wordt zachter en ineens is de beer weg! Bij een hoge korte toon in de muziek piept er een oortje tevoorschijn. Er verschijnt een grote lach op haar gezichtje!

Voor wie?
Medewerkers in de voorschoolse kinderopvang en peuterspeelzaal, gastouders, kleuterleerkrachten.

De workshop is gericht op het werken met baby, dreumes, peuter, peuterplus en/of kleuter.

Leer in deze praktische workshop om korte muzikale voorstellingen te geven. Kleine genietmomentjes van 1 tot 3 minuten. Kinderen raken gefascineerd door wat ze horen en zien, juist omdat muziek en spel samen op gaan. Een speelse manier om jonge kinderen deze prachtige luisterervaringen mee te geven.

Er is zoveel mooie muziek die je zou willen laten horen aan jonge kinderen! In deze creatieve workshop gebruik je allerlei muziek die je met knuffels en andere figuurtjes tot leven brengt.

Na een aantal voorbeelden waarbij kleine variaties en herkenning centraal staan gaan jullie zelf aan de slag, met ademloos luisterende kinderen tot gevolg. Kies jouw favoriete muziek voor kinderen om de muziek te verbeelden in al haar facetten qua structuur, instrumentatie, klankkleur en sfeer. Neem als het lukt je eigen muziek, knuffels met toebehoren en vooral veel fantasie mee!

Workshop: Daar zit muziek in!

Korte kennismakingsworkshop Het Muziekkwartier

Voor wie?
Pedagogisch medewerkers in de kinderopvang of peuterspeelzaal en/of gastouders die werken in de voorschoolse kinderopvang. Deze workshop is een ontspannen kennismaking met de werkwijze van Het Muziekkwartier en is zeer geschikt als workshop op een studiedag.

Samen muziek maken brengt veel plezier. Wij als volwassenen weten al dat muziek heel goed is voor de ontwikkeling van jonge kinderen. Maar toch vinden veel mensen het ingewikkeld om méér aan te bieden dan het zingen van liedjes. Hoe doe je dat nu, muziek maken met al die verschillende kinderen tegelijk? Hoe zorg je ervoor dat muziek ze echt spelenderwijs wat leert, zodat ze het zelf ‘nóg een keer’ willen?

Aan de hand van huis-tuin- en keukenmateriaal en jullie eigen speelgoed maak je kennis met een brede aanpak van muzikaal ontdekken. Interactief spel is het uitgangspunt, waarbij jij als pedagogisch professional inspiratie biedt aan kinderen die ze uitnodigt om buiten de lijntjes te gaan spelen.

Workshop: Kindgerichte muzikale communicatie met baby's

Speciaal voor wie met baby’s werkt

Voor wie?
Pedagogisch medewerkers en gastouders die werken met baby’s van 0-18 maanden.

De taal van muziek spreekt elk kind al van het begin af aan. Wist je dat baby’s zelfs eerder luisteren naar zingen dan naar spreken?
In deze workshop leren jullie hoe sterk jonge baby’s communiceren via de muziek. Je ontdekt via praktische toepassingen hoe dit ingezet kan worden om met muziek meer rust op de groep te krijgen en baby’s volop te betrekken.

Online uitwerking met video’s van ‘Help! Een verrassing!’ van het prentenboek van het jaar 2024

Help! Een verrassing – Miriam Bos

Uitwerking interactief en muzikaal voorlezen en verwerkingsspel.

In dit prentenboek van het jaar 2024 ontdekken de kinderen dat niet iedereen van hetzelfde houdt. De één houdt van lekker druk, de ander van heerlijk rustig. In dit mooie prentenboek wordt je door de tips van deze uitwerking helemaal meegenomen in de gebeurtenissen van het verhaal. De liedjes en spelletjes geven de kinderen een fijne beleving van het thema van het boek.

Het pakket bestaat uit:

-een pdf van 19 pagina’s met

de uitwerking van het voorlezen
de verwerkingsspelletjes
een muziekkaart

-een webpagina met daarop:

voorbeeldvideo van het interactief muzikaal voorlezen
voorbeeldvideo van het muzikaal onthullen van het boek
video’s en opnames van de gebruikte liedjes

Dit is ook te boeken als live workshop op je eigen locatie met de workshop ‘Er zit muziek in mijn boek’.

20,00

Online uitwerking met video’s van ‘Beer zoekt een beste vriend’ uit de prentenboek top 10 van 2024

Beer zoekt een beste vriend – Petr Horček

‘Beer zoekt een beste vriend’ staat in de prentenboek top 10 van 2024.

Zwarte beer zoekt een beste vriend. Dat is nog niet makkelijk. Bruine beer zoekt ook een beste vriend en ze helpen elkaar. Het boek is een grote zoektocht naar wat vriendschap nou eigenlijk is. Over elkaar helpen, wat je kunt doen als iets niet lukt en samen spelen. Ook samen zingen en muziek maken verbindt en versterkt vriendschappen: een mooie combinatie dus!

Het pakket bestaat uit:

-een pdf van 18 pagina’s met

de uitwerking van het voorlezen
de verwerkingsspelletjes
een muziekkaart

-een webpagina met daarop:

voorbeeldvideo van het interactief muzikaal voorlezen
voorbeeldvideo van het muzikaal onthullen van het boek
video’s en opnames van de gebruikte liedjes

 

Dit is ook te boeken als live workshop op je eigen locatie met de workshop ‘Er zit muziek in mijn boek’.

20,00

Online uitwerking met video’s van ‘Aron en Aardappel’ uit de prentenboek top 10 van 2024

Aron en Aardappel – Josh Lacey & Momoko Abe

‘Aron en Aardappel’ staat in de prentenboek top 10 van 2024.

Wie wil er ook een huisdier? Kan je daar goed voor zorgen? Aron wil dolgraag een huisdier, maar dat mag niet zomaar. Maar dat je je ook aan een aardappel kunt hechten en dat daar iets héél bijzonders mee kan gebeuren… dat ontdekken we in dit ontroerende en humoristische prentenboek.

Het pakket bestaat uit:

-een pdf van 18 pagina’s met

de uitwerking van het voorlezen
de verwerkingsspelletjes
een muziekkaart

-een webpagina met daarop:

voorbeeldvideo van het interactief muzikaal voorlezen
voorbeeldvideo van het muzikaal onthullen van het boek
video’s en opnames van de gebruikte liedjes

Dit is ook te boeken als live workshop op je eigen locatie met de workshop ‘Er zit muziek in mijn boek’.

20,00

Online uitwerking met video’s van ‘Pit’ uit de prentenboek top 10 van 2024

Pit – Maggie Li

Uitwerking interactief en muzikaal voorlezen en verwerkingsspel.

Pit staat in de prentenboek top 10 van 2024.

Hebben de kinderen wel eens een pit van een appel of andere vrucht ontdekt? Of hebben jullie samen wel eens zaadjes in de tuin geplant? Het wonderlijke boekje ‘Pit’ verteld het levendige verhaal van het appelpitje en alle avonturen onderweg voor het een boom is geworden. Aan de hand van vrolijke en ontroerende liedjes spelen kinderen met hun eigen pitjes mee, waardoor de belevenissen van ‘Pit’ heel dichtbij komen.

Het pakket bestaat uit:

-een pdf van 18 pagina’s met

de uitwerking van het voorlezen
de verwerkingsspelletjes
een muziekkaart

-een webpagina met daarop:

voorbeeldvideo van het interactief muzikaal voorlezen
voorbeeldvideo van het muzikaal onthullen van het boek
video’s en opnames van de gebruikte liedjes

 

Dit is ook te boeken als live workshop op je eigen locatie met de workshop ‘Er zit muziek in mijn boek’.

20,00

Online Workshop interactief voorlezen met ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’ Prentenboek van het jaar 2023

Haal meer uit dit vrolijke prentenboek! Lekker vies worden hoort erbij.
Zing over lekkere taart, over schoon poetsen en ontdek vele andere interactieve spelletjes.
In deze workshop ontvang je uitgebreide inspiratie om meer te spelen met klanken, plaatjes, teksten en bewegingen. Heerlijk interactief voor betrokken kinderen.

Je ontvangt inspiratie bij het voorlezen, inspiratie om het steeds anders voor te lezen en maar liefst zes vrolijke verwerkingsspelletjes om te spelen met kinderen van 0-6 jaar.

Je bekijkt deze workshop wanneer het jou uitkomt!
Je hebt bij elkaar maximaal een uur nodig om alle video’s te bekijken.

Alles is overzichtelijk uitgewerkt in de digitale reader van 18 pagina’s die je meteen kunt uitprinten en opslaan.

(Het prentenboek schaf je zelf aan bij de (online) boekhandel of leen je bij de bibliotheek.)

20,00

Online Workshop interactief voorlezen met ‘Nee! Zei konijn’ Een boek uit de prentenboek top 10 2023

Haal meer uit dit prentenboek over konijn die alsmaar ‘Nee!’ zegt.
Een herkenbaar onderwerp voor kinderen, wat in deze uitwerking extra leuk wordt door samen met de kinderen het ‘Nee-lied’ en het ‘Ja-lied’ te zingen.
In deze workshop ontvang je uitgebreide inspiratie om meer te spelen met klanken, plaatjes, teksten en bewegingen. Heerlijk interactief voor betrokken kinderen.

Je ontvangt inspiratie bij het voorlezen, inspiratie om het steeds anders voor te lezen en maar liefst zes vrolijke verwerkingsspelletjes om te spelen met kinderen van 0-6 jaar.

Je bekijkt deze workshop wanneer het jou uitkomt!
Je hebt bij elkaar maximaal een uur nodig om alle video’s te bekijken.

Alles is overzichtelijk uitgewerkt in de digitale reader van 18 pagina’s die je meteen kunt uitprinten en opslaan.

(Het prentenboek schaf je zelf aan bij de (online) boekhandel of leen je bij de bibliotheek.)

20,00

Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.