Hoe werkt het?

Het Muziekkwartier is een eenvoudige, doordachte en doeltreffende methode om jonge kinderen te helpen zich op een veilige manier te ontwikkelen, door middel van muziek en interactie.

De methode is speciaal ontwikkeld voor pedagogisch professionals in de kinderopvang. Kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, gastouders: meer dan 800 professionals werken dagelijks met Het Muziekkwartier.

Werken aan de toekomst

Wij zijn ervan overtuigd dat kinderen zich het beste kunnen ontwikkelen wanneer Het Muziekkwartier op structurele basis wordt ingezet. Vanuit die overtuiging is er hard gewerkt aan een totaalpakket, bestaande uit training van alle medewerkers, voldoende materialen die houvast en ruimte voor creativiteit bieden én de implementatie en uitvoering op de lange termijn. Daarom kent Het Muziekkwartier een abonnementstructuur. Het eerste jaar staat in het teken van de basistraining en implementatie. De daarop volgende jaren wordt de implementatie verdiept, is er de mogelijkheid om nieuwe medewerkers ook te trainen en licht de nadruk op het inzetten van nieuwe materialen. Het abonnement  kan afgesloten worden door kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, individuele gastouders, gastouderbureaus of individuele professionals.

 

Wat omvat het abonnement?

 

 • Basistraining voor elke medewerker
 • Certificaat Basistraining
 • Startset van Muziekkwartier Kaarten
 • Online oefen- en inspiratie materiaal
 • Instructievideo’s
 • Mogelijkheid om nieuw personeel later te laten deelnemen aan de basistraining
 • Toegang tot een onbeperkt aantal Muziekkwartierkaarten en instructievideo’s
 • Toegang tot besloten website, waar al het materiaal te vinden is
 • Officiële ‘Het Muziekkwartier’ licentie
 • Vervolgworkshops

 

Na het eerste jaar

Na het eerste jaar bestaat er de mogelijkheid om nieuw personeel de basistraining te laten volgen. Daarnaast ontvangen alle medewerkers een jaarlijkse een opfris- of inspiratie workshop.

Voorbeelden daarvan zijn:

-Er zit muziek in mijn boek! Over interactief muzikaal voorlezen met een prentenboek dat centraal zal staan

-Daar zit muziek in! – Over muziek maken met huis- tuin- en keukenmateriaal

-Van zingen naar spreken – Over het stimuleren van actief taalgebruik

-Muzikaal poppenspel – Muziek zichtbaar maken in kleine gouden momentjes

-Onderwerpen op verzoek

Waaruit bestaat de online Basistraining?

In de online training van twee dagdelen leer je de basis van muziek in de kinderopvang: zingen, muziek maken en bewegen op muziek met de allerjongste kinderen van nul tot vier jaar. Tijdens de training kan worden ingegaan op specifieke vragen en ervaringen. Naast het plezier dat jullie eraan beleven, schept het een duidelijk beeld van wat het doet met het kind, de groep en de ontwikkeling van de kinderen. De scholing kan live (tegen meerprijs) of online worden geboekt: Het kan een volledige studiedag zijn of in twee dagdelen gegeven worden: avond of middag is beide mogelijk.

Iedereen kan (leren) zingen

Het Muziekkwartier is een training gericht op een positieve en leuke insteek waardoor de kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Er is in het spel altijd ruimte voor individuele behoeftes van een kind. Tijdens de training aan de pedagogisch medewerkers/ gastouders ontstaat steeds meer vertrouwen in het eigen kunnen: Iedereen kan (leren) zingen en iedereen kan (leren) muziek te maken met jonge kinderen.

De basishandvatten die je meekrijgt in de training zijn echte eye-openers die je voortaan anders laten kijken naar liedjes zingen en samen muziek maken. Deze nieuwe manier van kijken heeft al veel professionele opvoeders het zelfvertrouwen gegeven om het plezier in muziek samen te laten gaan met het op een fijne manier stimuleren van de ontwikkeling van de kinderen.

In jullie eigen Muziekkwartier komt alles heel natuurlijk samen: samen met de kinderen ontstaan de accenten en thema’s waarin jullie je verdiepen.

Observeren wat je kind en je groep nodig heeft leidt tot de keuzes die jij als verzorger maakt. Welk spel daarbij past wordt geoefend op een persoonlijke en plezierige manier bij de Muziekkwartier trainingen. Deze trainingen hebben de mogelijkheid om de deelnemers direct het spel te laten ervaren, waardoor het eenvoudiger wordt om het meteen de volgende dag toe te passen.

Wat je krijgt:

Je werkt met een praktisch werkboekje waar je meteen de informatie in terug kan lezen. Altijd handig! Het werkboekje bevat tevens een stappenplan om meteen aan de slag te gaan. Bij een live-training ontvangen jullie tevens het boek ‘Muziekkwartier’.

 

Basistraining op locatie

Het is mogelijk om de basistraining live op locatie te volgen (tegen meerprijs). De training wordt dan op jullie eigen locatie gegeven in Nederland of Vlaanderen. Bij een groepsgrootte tot rond de 25 personen is er voldoende ruimte voor persoonlijke aandacht.

Voorafgaand aan de live training vind er een gesprek plaats, om in te kunnen spelen op jullie organisatie. Heb je een vraag of een idee? Geef dit gerust aan bij dit gesprek. Naderhand volgen nog enkele implementatiegesprekken om te ondersteunen bij de start. Want het is natuurlijk wél de bedoeling dat het vuurtje brandend blijft en het echt gaat lukken!

De trainingen en de workshops worden ook online gegeven om kleine organisaties en gastouders die als zelfstandige de training willen volgen deze kans te geven.

 

Online omgeving vol inspiratie en kennis

Na afloop van de basistraining kan elke deelnemer verder met de online omgeving. Hier is veel kennis en inspiratie te vinden!

Zo vind je hier:

 • Muziekkwartierkaarten: de basisset, met gebruik van bekende liedjes uit het boek Muziekkwartier.
 • Muziekkwartierkaarten: uitbreidingen in vele thema’s
 • De mogelijkheid om nieuwe thema’s aan te vragen
 • Voorbeeldvideo’s van Het Muziekkwartier
 • Voorbeeldvideo’s van de liedjes bij de basisset Muziekkwartierkaarten en het boek
 • Voorbeeldvideo’s van de liedjes bij de uitbreiding van Muziekkwartierkaarten
 • Voorbeeldvideo’s van muzikaal spel
 • Inspiratie voor muzikaal spelmateriaal: om aan te schaffen, te verzamelen of zelf te maken.
 • De link naar spotifylijsten
 • Inspiratie voor activiteiten bij de muziekfragmenten
 • Inspiratievideo’s over onderwerpen uit de theorie en de praktijk

 

Laat anderen zien dat je een muzikale opvang bent!

Wanneer je met je team of als gastouder de volledige training hebt afgerond mag je je een ‘Het Muziekkwartier’ kinderopvang noemen en ontvang je het Certificaat van Deelname.

Als gelicenseerde ‘Het Muziekkwartier’ organisatie mag je dit in al je promotie en communicatiemateriaal noemen. Ook mag je het logo van Het Muziekkwartier op het raam van je locatie plakken. Zo kan iedereen zien dat jullie/jij serieuze aandacht besteden aan het gebruik van muziek bij de verzorging en ontwikkeling van de kinderen.

 

Kennismakingsworkshop interactief spelen met muziek

Soms wil je eerst even ‘proeven’ hoe het voor jullie is voor je de hele training gaat volgen. Of je wilt op je studiedag een invulling van allerlei onderwerpen aan bod laten komen, en één daarvan is muziek. Dat snappen we natuurlijk. Daarom is er de korte kennismakingsworkshop  ‘Daar zit muziek in!’ over interactief muzikaal spel. De essentie van Het Muziekkwartier komt in deze workshop aan bod: vanuit ontdekkend en creatief spelen in contact met elkaar samen muziek maken. Hoe doe je dat op de groep? We oefenen met praktische voorbeelden en bespreken daarbij wat dit betekent voor de kinderen en hun ontwikkeling.
Daarnaast is er een brede keus aan workshops op allerlei thema’s. kijk daarvoor bij workshops. Of neem CONTACT op voor meer informatie.